Skogaholms limpa

Publicerat i: Allmänt, Bak
 Aldrig någonsin har vi varit inne så mkt som nu... Idag är det i alla fall inte -30, men allt under -20 gör det omöjligt att vara ute mer än 15 min med de små... (Japp, Bosse inräknad) 
 
Igår bakade jag 'Skogaholms limpa'. Löjligt gott med några skivor ost på! Här är grundreceptet (http://brodpassion.se/?p=365)
 
Till 1 stooor limpa:
84 gram bubblande surdeg (görs kvällen före bakdagen, 2 msk surdegsgrund samt kallt vatten och rågmjöl)
84 gram rågmjöl
84 gram mörk sirap
500 gram vetemjöl
334 ml rumstempererad röd mjölk 
1 tsk anis
1 tsk kummin
1 1/2 tsk fänkål (mortla alla tre kryddor fint)
84 gram rumstempererat smör
 
Blanda allt UTOM smöret och låt vila i bunken med plastfolie på i 2 timmar. Knåda sedan in smöret, jag körde med maskin i ca 5 min. Degen är rätt 'tung' men lätt arbetad. 
Låt degen vila på bänken i ca 10 min. Forma sedan till en limpa. Sök gärna på Youtube hur Sebastien Boudet gör, degen behöver spännas nämligen.
Låt limpan stå i en avstängd ugn med en liten kastrull med kokande vatten underst. Det skapar värme och fukt så brödets yta torkar och brödet kan jäsa. Den ska jäsa i 8 timmar. Ta ut brödet och sätt på ugnen på 225 grader och baka av i 40 minuter. Sirapen i degen gör skorpan mörk och fin, men vill man inte ha mer färg så lägg på ett 'ark' aluminiumfolie när önskade färgen är uppnådd. Men baka av brödet hela de 40 minuterna. Pensla sedan det nybakade bröder med smält smör så blir skorpan blank och fin.
Låt svalna 1 timme innan det skivas upp ! MUMS!