Mini vaknade idag utan feber! Hurra!! Hon är inte helt 100 än utan är lite klängig och trött men på god väg att bli frisk <3
Trots feberfri dotter startade dagen med ett ryck! Sebastians mobil hade uppdaterat sig under natten och inte startat så väckarklockan ringde aldrig. Vi vaknade av att solen sken in i sovrummet och Emmie satt i vår säng och trallade. Sebastian stressade iväg och var nog borta på mindre än fem minuter, men vad gjorde det, han redan var 45 min sen till träningen.
Vi brukar dela upp oss på morgonen, de gånger det inte är bortamatch vill säga, en tar Emmie-Lou och fixar frukost och den andra tar en första kissrunda med Bosse. Oftast är det jag och mini som stannar inne och myser i morgonsoffan till grabbarna kommer hem hungriga på frukost. Men idag, samt de dagar jag och de små vaknar själva ligger allt på mig. Emmie måste självklart äta och få ny blöja innan vi kan klä på oss och gå ut. Bosse är duktig och stressar mig inte utan han väntar snällt på att gå ut. Normalt tar det 30-45 min tills vi är ute och han går göra sitt.
Men idag.... Jag hade glömt att Emmie hade lekt med mina nycklar igår kväll och jag kunde inte hitta de någonstans! Utan dem kommer man varken in i porten eller vår lägenhet så det var ju bara att börja slita runt som en crazyperson! Till sist kom Emmie och gav mig nycklarna och då hade STACKARS Bosse väntat i över 2 timmar på att gå ut!
Så klart blev jag ännu mer svettig av att brotta ner Emmie-Lou och klä på henne ytterkläderna för ut ville ju inte hon. Jag gjorde några tappra, pedagogiska försök att få hennes vilja att klä på sig själv att gå igenom, men när hon för 9749247 gången försökte sätta på sig byxorna som jacka gick jag in och skulle hjälpa till lite. Vanligtvis brukar det gå jätte bra, men inte nu. Hon bet och rev mig att jag till slut tappade det och sa till på skarpen med min argaste och vidrigaste röst. Som om det skulle hjälpa! Efter brottningsmatchen var hon uppenbart sur på mig och ignorerade mig helt och fullt. Och inte var jag direkt poppis när jag styrde vagnen hem heller, allt jag gjorde var fel i förmiddags, ALLT!
När vi kom in var klockan redan 12 och vi hann inte ens klä av oss innan Sebastian var hemma igen.
Skitmorgon, men nu sover hon, så då får vi en ny chans när hon vaknar igen!
Nu till överskriften, bröd!
Igår var en bakar dag verkligen! Vi är galna i bröd allihopa och har nog inte köpt mjuktbröd på flera, flera år nu. Jag är så van att ha frysen proppad med hembakt bröd att jag inte längre tycker 'köpebröd' går att äta längre. De har en bismak av konserveringsmedel och E-ämnen och bara Gud vet vad för skit som finns i dem! Nä, inget slår nybakat bröd!
Något som jag alltid ser till att det finns uppskivar i frysen är rostbröd, formfranska-typen. Den får bäst smak av att långjäsas och får då den där sega innandömmet och krispiga skorpan. Jag är fast i surdegsträsket och bakar de flesta bröd utan traditionellt jäst.
Så här kommer ett recept som är perfekt för rostbröd:
Fördegen (på förmiddagen):
- 75 gram ljummet vatten
- 22,5 gram eko grovt rågmjöl
- 22,5 gram eko vetemjöl (gärna vetemjölspecial)
- 2-3 msk surdeg

Färdigblandad fördeg!
Låt stå något varmare, typ i badrummet, ovanför kylskåpet eller i en avstängd ugn tills det bubblat upp rejält, ca 8-12 timmar.På kvällen, runt 20-21 tiden:
- Hela fördegen
- 450 gram kallt vatten
- 705 gram eko vetemjöl (gärna vetemjölspecial)
- 15 gram flingsalt
Blanda allt, den behöver inte knådas. Låt vila i 10 min för att sedan knåda den i ca 1-2 min, för hand eller i maskin spelar ingen roll. Jag gör allt i maskin, det går fort!
Sedan är det bara på med plastfolie och gå och lägga sig.

På morgonen, börja med att sätta på ugnen på 250 grader, C.
Häll ut degen på ett mjölat bord. Utan att arbeta degen för mkt, dra ut degen till en fyrkant för att sedan vika bröden på långsidan till en korv. En korv lång nog att få ner i brödformen.

Låt jäsa i en timme till innan den ska in i ugnen, längst ner ca 30-35 min.

Låt brödet svalna på galler minst 1 timmar innan det skärs upp annars försvinner fukten ur brödet om det skär upp varmt.
Jag skivar mitt bröd och slänger in i frysen men det kan ju ätas som det är också. Gött är det i alla fall :)

Receptet är lånat av min favorit, Pain de Martin, men jag har gjort det lite mindre för att passa min smak på storlek av rostbröd.
Det bakades ytterligare ett bröd igår, helt motsattsen av rostbrödet! SNABBT och nyttigt i stället för långsamt och vitt mjöl. Detta bröd blev jag bjuden på av en av mina närmsta vänner, Johanna, och skrek efter recept direkt! Brödet är bakat med bikarbonat som jäsmedel vilket jag NORMALT har väldigt svårt för med detta bröd kan man bara älska! Jag har gjort om receptet lite, men i det stora hela är det Johannas bröd.
Blanda följande i en bunke:
- 3.5 dl eko dinkelmjöl, fullkorn
- 1 dl fiberhavregryn
- 1 dl rågflingor
- 0,75 dl eko vetemjöl (gärna vetemjölspecial)
- 0,75 dl vetekli
- 1 dl linfrön
- 0,5 dl solrosfrön
- 1,5 dl osaltade nötter/mandlar
- 2 msk chiafrön
- 2 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk salt
- ev 1 msk brödkrydda om man gillar brödkrydda
Blanda följande i en annan bunke:
- 5 dl naturell fil/yoghurt
- 1 ägg
- 1,5 dl finriven morot
- 2 msk agave sirap eller mörk sirap
- 1 dl russin (blötlagda i 1 dl kokande vatten ca 10 min, vattnet ska också användas)
- Ev lite vatten


Allt blandat!

Jag har gjort detta bröd i långpanna också, dubblade då detta recept och skar det i rutor som jag sedan delade på två innan jag frös in det. Snabbt, mycket och gott bröd!

Färdigt!
Så långt jag bara kan bakar jag med ekologiska produkter, men ekologiskt mjöl är ett måste när man bakar med surdeg. Annars kan jäsningen påverkas negativt av alla medel som besprutar våra ängar, för att bara nämna en biverkan...
Nu ska jag ta mig en kopp java och se på The Walking Dead !
Äntligen en blogg som är rolig att följa! Nu ska jag bara bränna ur vår nya ugn och sno recepten! 👆🏾👅