Kaffe och tranbärsbröd

Publicerat i: Allmänt, Bak Kaffe och tranbärsbröd, Pain de Martin
God afton! 
Eller det känns som morgon... Jag har gått i en grå dimma idag. Så trött, så trött, lite öm i kroppen och en träningsvärk med betoning på V Ä R K. Bara att borsta till sig och aktivera hund och barn. Tyvärr hade all snö regnat bort i natt så någon pulkapremiär blev inte av. Men vem uppskattar inte att slaska i sandlådan i regn. (Jo, en. Bosse! Hans knorr på svansen var borta hela tiden vi var ute)
 
Idag var dag 3 i ett brödbak, GRÄDDNING! Jag har för engångs skull har jag testat något helt nytt. Som titeln avslöjan, kaffe och tranbär.
 
Receptet är kopierat rakt av, Pain de Martin; 
Surdegen blandar du ihop på kvällen dag 1.
Skållningen med kaffe gör du på morgonen dag 2 och själva degen så snart skållningen har svalnat. Degen jäser sedan i en brödform under dagen så kan man baka av det på eftermiddagen eller kvällen. Sen får man hålla sig till frukosten dag 3 innan man får smaka.

Dag 1, Surdeg:
50 g rågsurdegsgrund
200 g ljummet vatten
120 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund med vatten och mjöl  i en rymlig bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten eller 8–10 timmar.

Dag 2, Skållning:
100 g pumpafrö (rostas)
75 g tranbär (torkade)
25 g linfrö
100 g matkorn (finns ofta vid riset i mataffärerna)
250 g hett kaffe

Rosta pumpafröna i en stekpanna tills de fått lite brunaktig färg. Blanda skållningen i en bunke, täck med plastfolie och låt stå tills den svalnat.

Dag 2, Degen;
rågsurdegen från ovan
skållningen från ovan
75 g brödsirap (alt mörk sirap)
100 g rågmjöl
150 g vetemjöl special
15 g tsk salt

Rör ihop skållningen och surdegen med resten av ingredienserna och blanda för hand några minuter eller i degblandare 5 minuter. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig.

Smöra en brödform och strö i lite vetemjöl. Skrapa ned degen i formen med hjälp av en slickepott. Täck formen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 4–5 timmar alternativt i kylen över natten. I alla fall tills degen rest sig en eller ett par centimeter och man kan se små hål i degen. Min fick stå i kylen över natten och götta till sig :)

Sätt ugnen på 250 grader i god tid med ett galler i mitten av ugnen. Strö på lite vetemjöl och sätt in brödet. Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter. Låt brödet stå inne totalt cirka 60 minuter. Sista 10 minuterna kan man vända ur brödet ur formen så får det lite mer färg runtom.

Låt svalna på ett galler och vira därefter in brödet i en handduk. Brödet mår fint av att vila en natt eller så innan man skär i det. 

 
 
 
Jag hittade till min stoooora förtjusning mald malt i affären och passade på att slänga ner 2 msk i brödet. Med den här påsen ska jag experimentera fram årets julbröd :)
#1 - - Elin:

Lät hur gott som helst!

Svar: Jag hoppas på det och återkommer 😘
Julia Adolfsson

#2 - - Anonym:

Mmm Ser gott ut / Sune

Svar: En av det bästa bröd jag smakat faktiskt! :)
Julia Adolfsson

#3 - - Patric Jansson:

Det ser mycket gott ut! Min lokala brödbutik säljer ett mycket gott kaffe- och tranbärsbröd som har blivit min favorit. Nu måste jag helt enkelt prova det här receptet :-)
Fråga: Var hittade du det malda maltet? I vilken butik?
Jag hittar flytande malt i en essencebutik.
/Patric

Svar: Hej! Förlåt för sent svar...!Jag fann den i en butik likt ICA, när vi bodde i Finland. Jag skulle hellre köra på en föytande, den malda torkar ut och smaken försvinner. Här i Sverige har jag lyckats charma åt mig att köpa lite från ett bageri ;)
Julia
Julia Adolfsson